Tegenwoordig doen we bijna alles online: van social media tot bankieren. Natuurlijk is dat superhandig, alleen komen hier ook aanzienlijke risico’s bij kijken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren vorig jaar 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van een vorm van online criminaliteit. Om je beter te beschermen tegen dit soort risico’s hebben we hieronder een set aan maatregelen opgesteld.
Wachtwoordkluis 🔑
We hebben tegenwoordig talloze accounts met een bijbehorend wachtwoord. Het is heel lastig om voor elk account een uniek wachtwoord te verzinnen en te onthouden. Een wachtwoordkluis is een plek waar je deze wachtwoorden in opslaat. Dit kan je bijvoorbeeld op je eigen apparaat opslaan (zoals een smartphone of laptop) met bijvoorbeeld Keepass of in de Cloud met Proton Pass.
MFA 📱
Multi Factor Authenticatie (MFA) is een manier om naast je wachtwoord en gebruikersnaam je te beschermen doormiddel van extra authenticatie. Dit wordt vaak aangeboden doormiddel van een SMS of een Authenticator App, echter is het het veiligst om de App te gebruiken. Het advies is dan ook om altijd multifactor authenticatie in te schakelen waar dat kan.
Thuisnetwerk 🔌
Aan je thuisnetwerk zijn bijna al je apparaten verbonden. Het is dan ook belangrijk dat niet zomaar iedereen dit netwerk kan benaderen. Zorg er daarom voor dat er een gastnetwerk is waar bezoek kan aanloggen en zorg dat je firewall aan staat. Ga daarnaast ook na of remote management aanwezig is en zet deze optie uit. Tot slot verander altijd je gebruikersnaam en wachtwoord van je modem of router, en zeker ook de naam van je draadloze netwerk (SSID). Zorg dat de naamgeving iets generieks is en niet te herleiden is naar een adres of persoon.
VPN 🛡️
Een Virtual Private Network (VPN), we hebben er allemaal wel eens van gehoord tijdens onze carrière, maar wat is het precies en waarom is het aan te raden om deze te gebruiken? Kortgezegd, door het gebruik van een VPN leg je een versleutelde verbinding aan tussen twee apparaten en wissel je je computer identificatie (IP-Adres).
Met een VPN kan je dus veiliger, anoniemer en met meer privacy internetten en voor sommige werkgevers geeft dit een extra beveiligingslaag. Dit komt goed van pas voor werknemers die veel ‘remote’ werken. Maar let op, een VPN zorgt vaak ook voor een langzamere internetverbinding en de betere en goed beveiligde VPN-aanbieders zijn meestal niet gratis. Ook geeft een VPN geen beveiliging tegen fraude en malware.
Updates 💻
Het updaten van je apparaten is van groot belang, vooral als deze verbonden zijn aan een netwerk. Het gaat niet alleen om je laptop, maar ook om je telefoon, router of tablet. De software op je apparaat verouderd als je geen updates uitvoert en cybercriminelen weten dit helaas ook. Cybercriminelen maken regelmatig gebruik van kwetsbaarheden in software waar onze apparaten op draaien en komen zo gemakkelijker in onze systemen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld diefstal van gegevens.
Wanneer een softwareproducent een zogenoemde kwetsbaarheid ontdekt, wordt dit door middel van een update gecorrigeerd. Als je ervoor zorgt dat je altijd de laatste updates installeert, is je apparaat zo goed als mogelijk beveiligd tegen cybercriminelen. Een bijkomend voordeel is dat bij veel updates ook de nieuwste functionaliteiten op je apparaat geïnstalleerd worden, een win-win situatie dus.
Gezond verstand 🧠
Gebruik vooral je ‘gezond verstand’ en ga bedachtzaam om met je wachtwoorden, apparaten en je thuisnetwerk. Zorg ervoor dat je apparaten up-to-date zijn; dus installeer altijd de nieuwste update als deze wordt aangeboden. Sluit je thuisnetwerk goed af en zorg voor een goede wachtwoordkluis. Je hangt immers ook niet je huissleutel naast de voordeur of laat deze op een kiertje staan!
Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig naar meer cyber security tips, lees dan onze vorige blog over (Cyber) secure op vakantie 🛫.