lemonshark_de-onmisbare-rol-van-encryptie

De onmisbare rol van encryptie

Het gebruik van encryptie is van alle tijden en heeft in de loop van de geschiedenis een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van de veldslagen van Julius Ceasar die het Ceasarcijfer gebruikte om met zijn veldheren te communiceren, tot aan de Enigma machine, die een grote rol speelde in het versturen van geheime berichten in de tweede wereldoorlog. Tegenwoordig is encryptie ook in de onlinewereld van groot belang, in onderstaande blog gaan we wat verder in op wat encryptie is en hoe het kan worden gebruikt om gegevens veilig te houden.

Encryptie 🔒

Encryptie is een techniek waarbij informatie (zoals tekst of bestanden) wordt omgezet in een versleutelde vorm, zodat alleen geautoriseerde partijen het kunnen lezen. Het doel van encryptie is om data te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Encryptie werkt als volgt:

Vergrendeling: De oorspronkelijke gegevens (ook wel plaintext genoemd) worden met behulp van een sleutel omgezet in een onleesbare vorm (de ciphertext). Dit gebeurt via een algoritme.
Overdracht: De vergrendelde gegevens worden veilig verstuurd of opgeslagen.
Ontgrendeling: Alleen degene met de juiste sleutel kan de ciphertext weer omzetten naar de oorspronkelijke plaintext.

Soorten encryptie 🔑

Er worden twee verschillende soorten encryptie gebruikt, symmetrisch en asymmetrisch. Bij beide methodes wordt data omgezet van leesbare naar onleesbare tekst, en alleen de persoon met de juiste sleutel kan deze actie voltooien.

Symmetrische encryptie 📦

Bij symmetrische encryptie gebruiken zowel de verzender als de ontvanger dezelfde sleutel om een bericht te versleutelen en ontgrendelen. Stel je voor dat je een pakketje verstuurt met een slot naar een vriend; niemand kan dit pakketje open maken behalve hij. Omdat hij dezelfde sleutel heeft van dat slot. Het pakket is dus ‘veilig’ als het onderweg is naar jouw vriend.

Asymmetrische encryptie 📫

Bij asymmetrische encryptie is de sleutel van de ontvanger niet hetzelfde als die van de verzender. Data wordt onleesbaar gemaakt met een zogenaamde publieke sleutel, en de ontvanger gebruikt zijn privésleutel om de gegevens leesbaar te maken. Denk bij deze vorm van encryptie aan een brievenbus, iedereen kan post in jouw brievenbus stoppen (publieke sleutel) maar alleen jij kan de post eruit halen en lezen, omdat jij de sleutel hebt (privésleutel).

In de praktijk 💻

In de praktijk wordt encryptie al op verschillende plekken toegepast, zoals bijvoorbeeld op je mobiele telefoon, tablet of laptop. Een ander voorbeeld is het zogenaamde Bitlocker, waarmee je een harde schijf of USB-drive kan versleutelen en deze kan beschermen met een wachtwoord of pin. Mocht iemand je apparaat vinden, dan kunnen ze niet meteen de data zien. Let wel op dat je beschikt over een ‘recovery key’ die moet worden opgeslagen en beschermd.

Naast encryptie zijn er ook andere belangrijke securitymaatregelen die je kan nemen om goed voorbereid te zijn op verschillende risico’s. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel: Online beschermt met deze securitymaatregelen 🔐.

Mocht je meer van dit soort artikelen willen lezen, of meer willen weten over Cyber Security, volg dan onze LinkedIn-pagina of bezoek onze website!

Dit artikel is geschreven door: Merel Kokkeler en Scott van der Toorn