Stel je voor, je zit in de zon op het strand, rustig van je wel verdiende vakantie te genieten en ineens krijg je rare berichten op je telefoon. Daar gaat je relaxte vakantie! Hoe kan je goed voorbereid en cyber secure op reis, zodat je echt kan genieten zonder zorgen over cybercriminaliteit?
Ken je bestemming 🌎
Wanneer je een bestemming uitkiest, is het goed om van tevoren niet alleen de leuke activiteiten te onderzoeken, maar ook om te kijken wat de huidige risico’s zijn van het land waar je heen reist. Op de site van de Rijksoverheid kan je goed controleren welke risico’s er zijn voor het land waar je heen gaat.
Ken je rechten 👔
Wist je dat, als je naar Nieuw-Zeeland reist, de douane daar het recht heeft om door jouw elektronische apparaten heen te gaan? En wist je dat, in bijna geen enkel geval een hotel of verblijfsplaats het recht heeft om jouw paspoort te bewaren als borg?
Zorg er daarom altijd voor dat je een aantal kopietjes van je paspoort bij je hebt, en verwijder niet relevante gegevens zoals je BSN-nummer, zo voorkom je identiteitsfraude. Een handige tool hiervoor is de KopieID-app van de Rijksoverheid, hiermee kan je een kopie maken en bepaalde privacygevoelige gegevens doorstrepen.
Social Media📱
Iedereen vindt het leuk om aan de wereld bekend te maken dat we op vakantie gaan, maar het is beter om je insta, facebook en X vrienden te updaten met leuke vakantiekiekjes nadat je terug bent. Zo voorkom je, volgens de Politie dat er thuis ongewenste gasten binnenkomen.
Kan je nu toch echt niet wachten met een leuke story uploaden? Gebruik dan het liefst je 5G netwerk en niet de wifi van het restaurantje waar je zit, zo voorkom je dat hackers via het wifi-netwerk informatie over jou kunnen onderscheppen.
Zorg er daarnaast voor, dat je niet je locatie deelt bij het online plaatsen van foto’s, dat geeft mensen met verkeerde bedoelingen veel informatie over waar je bent en je eventuele (digitale) kwetsbaarheden.
Maatregelen 🔐
Nu je op de hoogte bent van bovenstaande risico’s zijn er nog een reeks aan vervolg maatregelen die ervoor zorgen dat jij gerust op vakantie kunt gaan, deze gaan als volgt:
- Gebruik RFID-blokkers voor je bankpasjes en telefoon, bijvoorbeeld met een pasjeshouder of speciaal telefoonhoesje;
- Maak gebruik van VPN om je verbinding naar het internet te beschermen, zodat informatie niet onderschept kan worden;
- Zorg dat je apparaten up-to-date zijn en niet op verouderde software draaien;
- Laat je apparaten niet onbeheerd achter, bijvoorbeeld in een huurauto of in je hotelkamer;
- Gebruik geen openbare wifi-punten zoals op het vliegveld of lokaal café;
- Gebruik bij het inpluggen van je apparaten port blokkers, dit is een speciaal opzetstukje waar je je telefoon oplader inplugt zodat er geen data van je apparaat afgehaald of onderschept kan worden;
- Gebruik voor je apparaten een privacy-screen zodat criminelen niet mee kunnen kijken op je telefoon of laptop;
- Realiseer je ook goed dat we tegenwoordig alles op onze mobiele telefoon doen, van internetbankieren tot 2-staps verificatie, ga na of je bijvoorbeeld een back-up telefoon nodig hebt in het geval van diefstal of verlies.
Ga goed na welke maatregelen bij jou passen en wat je precies wilt beschermen, heb je bepaalde gegevens of apparaten niet nodig op vakantie neem deze dan niet mee! Hanteer hetzelfde voor informatiebronnen waar je toegang tot hebt. Want wat je niet meeneemt kan ook niet gestolen of onderschept worden.
Heb je je vakantiebestemming en situatie beoordeeld en passende preventieve acties ondernomen? Dan kun je gerust en ontspannen op vakantie gaan.
We wensen we je vanuit Lemonshark 🦈 een fijne, zonnige vakantie toe! ☀️